torsdag den 20. juli 2017

Bez lepku k triumfom? Ako tenisti rieši stravu

Jedného dňa si Radek Štěpánek povedal: Dosť! Skúsim diétu.

Vynechal všetko vyprážané, pečivo, colu a ďalšie limonády…

"A potom som prišiel na turnaj vo Gstaade a skoro som tam v prvom zápase po pár minútach skolaboval , "popisoval pred časom pre Magazín DNES. "Išiel som potom na obed a napálil tam rezne, hranolky, jahodové koláče, colu a hneď sa mi urobilo lepšie. Nakoniec som sa tam dostal až do semifinále. "

Tá príhoda je samozrejme extrémny príklad, aj Štěpánek už sa stráži v jedle viac než predtým. "Každý musí zistiť, čo mu sedí. Keď sa dostanem raz za uhorský rok do Česka, tak niekedy zhreším. Ale inak jem striedmo, "tvrdí.

Mať tak kuchára…

Stravovanie te nistov je veda , iste.A je ešte zložitejšie ako výživa futbalistov či hokejistov.

Kľúčom k správnej strave je totiž jej načasovanie. A to je u tenistov problematické. Kým futbalisti, hokejisti, ale napríklad aj cyklisti či biatlonisti vedia, v koľko hodín ich snaženie začne a ako dlho asi potrvá, tenisti môžu len odhadovať.

"Športovec pritom nemôže ísť do akcie najedené, uspokojený. Ide do zápasu v mierne katabolickom stave. Musí udržiavať hladinu krvného cukru, aby nešiel vyhladovaný, "vysvetľuje nutričná poradkyňa Zuzana Šafářová. "Nemôže sa najesť jednorázovo vo veľkom množstve, to je ťažko stráviteľné. Musí udržiavať menšie desiate, ktoré má nachystané. "

Napriek tomu sa musí tenisti pokúšať o načasovanie svojej stravy.Keď sa ich zápas blíži, potrebujú skôr sacharidové pokrmy. Ak zostáva dosť času, môžu zvýšiť príjem bielkovín.

"Dvadsať hodín pred z� �pasom je dôležité, aby ste mali toľko cukrov a bielkovín, koľko máte mať," hovorí Per Bastholt, ktorý pracuje pre Tomáša Berdycha ako fyzioterapeut a výživový poradca.

Keďže presný čas zápasu spravidla nepoznajú, nosí so sebou cez deň desiaty pre rýchle doplnenie energie. Ideálne zloženie? Sendviče so zeleninou, ovocím, mliečne výrobky, oriešky…"Prípadne podomácky vyrobené sladkosti," dopĺňa Zuzana Šafářová.

Príprava správnej stravy pochopiteľne vyžaduje aj dosť času - a nie vždy ho športovci majú.Aj preto si napríklad Petra Kvitová so sebou vozia na turnaje Richarda Šodka, ktorý pre ňu pracuje nielen ako vypletacie rakiet, ale aj ako kuchár.

A aj tento rok jej varí ryžu s ananásom, ktorá sa už dvakrát stala pre Kvitova rituálnym pokrmom počas víťazných wimbledonských ťažení.

Přelomové kniha

mánia ohľa dom zdravého stravovania tenistov odštartoval v roku 2013 Novak Djokovič svojou knihou Serve To Win, kde opísal, ako mu bezlepková diéta pomohla až na vrchol.

" Zmenila mi život. Od roku 2010 som sa veľa posunul, čo sa jedla týka. Hľadám nové cesty, ako zlepšiť svoje zdravie, "hodnotil Djokovič. "Myslím si, že ľudia dnes veľa hovorí o tom, ako veľmi im je zle, aké všetky choroby môžu dostať.Ale nikto nehovorí o tom, ako zdravie naozaj môžeme byť. "

Lepok neje Hradecká či Berdych

Keby to hovoril ktokoľvek iný, asi by jeho slová nemala valný dopad. Lenže je ťažké nevidieť súvislosť medzi rokom 2010, kedy Djokovič s bezlepkovou diétou začal, a sezónou nasledujúce, kedy suverénne valcoval zvyšok konkurencie.

"Keď nejete lepok, dokážete rýchlejšie spracovávať uhľohydráty a energiu z nich. Nie som na lepok alergický, al e citlivý áno. Môže rušiť vaše trávenie, váš spánok, stresovať telo. Tak prečo si ním teda škodiť? "Mieni Bastholt.

S Berdychom začal spolupracovať vlani po US Open, vtedy sa česká jednotka začala o stravovaní viac zaujímať.Na radu Bastholta - a zrejme aj pod vplyvom Djokoviča - sa rozhodol tiež vynechať lepok a pochvaľoval si, ako sa čoskoro začal cítiť lepšie.

Tiež Lucie Hradecká vlani v decembri zmenila jedálny lístok. Zistila, že sa má vyhýbať lepku, mlieku a vajíčkam. "V prvých štrnástich dňoch som si hovorila, že to nedám. Cítim sa lepšie a telo ďaleko lepšie regeneruje. Po dlhých zápasoch ma vždy druhý deň všetko bolelo, ale teraz vstanem a som celkom v pohode, "hovorí.

Petra Kvitová milovala čokoládu, rada píla colu aj iné sladké nápoje. Ale potom - aj vďaka prísnemu kondičné koučovi Jozef Ivanko - pochopila, že medzi úplnú špičku s podobnými návyky neprerazí. < /p>

Kristýna Plíšková priznáva: "Pizza bývala na dennom poriadku. To už nie je vôbec.Ale je ťažké nejesť sladké, cukríky mám rada. "

Lucie Safarova radia sa stravou jej sesternica Zuzana a tréner Rob Steckley, ktorý jej odporučil preslávenú ovsenú kašu na raňajky. "Myslím si, že strava robí veľa," povedala.

Ale sú aj opačné prípady. Barbora Strýcová po určitý čas takisto držala bezlepkovú diétu, kvôli vzťahu k zvieratám rok nejedla mäso. Od oboch však upustila. "Teraz jem tak nejako všetko a je mi asi najlepšie."

Nie každý skrátka Djokovičovom mánii podľahol.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar